photo

Σπουδές/Εκπαίδευση

Πτυχίο: PhD
Έτος: 2001
Ίδρυμα: Παν. Ιωαννίνων
Τμήμα: Χημείας

Πτυχίο: B.S.
Έτος: 1989
Ίδρυμα: Παν. Ιωαννίνων
Τμήμα: Χημείας

Αναστασία Μπαδέκα

Τμήμα Χημείας

Στοιχεία επικοινωνίας

Τηλ.: +30-2651008705 & +30-2651008307
e-mail:

Ερευνητικά θέματα (σχετικά με το Ινστιτούτο)

  1. Τροφίμων και προϊόντων αγροδιατροφής

Ερευνητικά ενδιαφέροντα

  • Προσδιορισμός άμεσων και έμμεσων πρόσθετων στα τρόφιμα.
  • Προσδιορισμός ενώσεων αρώματος, φαινολικών κ.α. των τροφίμων (GC/MS, LC/MS-MS, HPLC-DAD).
  • Χαρακτηρισμός και γεωγραφική/βοτανική διαφοροποίηση διαφόρων φυτικών και ζωικών τροφίμων και προϊόντων τους (αυθεντικότητα τροφίμων).
  • Χρήση νέων τεχνολογιών συντήρησης τροφίμων (ακτινοβόληση, συσκευασία τροποποιημένης ατμόσφαιρας, οζονισμός, αιθέρια έλαια κ.α.).

Επαγγελματική Εμπειρία

2020 - σήμερα Αν. Καθηγήτρια, Τμήμα Χημείας, Παν/μιο Ιωαννίνων
2014- 2020 Επ. Καθηγήτρια, Τμήμα Χημείας, Παν/μιο Ιωαννίνων
2009 – 2014 Λέκτορας, Τμήμα Χημείας, Παν/μιο Ιωαννίνων
2002 – 2009 Υπάλληλος ΙΔΑΧ, Δίκτυο Οριζοντίων Εργαστηριακών Μονάδων και Κέντρων Παν/μίου Ιωαννίνων (Μονάδα Πιστοποίησης Τροφίμων και Μονάδα Φασματομετρίας Μάζας)

Πρόσφατες και σχετικές δημοσιεύσεις

1. Lolis A., Badeka A.V., Kontominas M.G. (2020) “Quality retention of extra virgin olive oil, Koroneiki cv. packaged in bag-in-box containers under long term storage: A comparison to packaging in dark glass bottles”. Food Packaging and Shelf Life, 26,100549.

2. Vatavali K., Kosma I., Louppis A., (...), Badeka A.V., Kontominas M.G. (2020). "Characterization and differentiation of geographical origin of Graviera cheeses produced in Greece based on physico-chemical, chromatographic and spectroscopic analyses, in combination with chemometrics”. International Dairy Journal, 110, 104799.

3. Gatzias I.S., Karabagias I.K., Kontominas M.G. Badeka, A.V. (2020). “Geographical differentiation of feta cheese from northern Greece based on physicochemical parameters, volatile compounds and fatty acids”. LWT, 131, 109615.

4. Karimali D., Kosma I., Badeka, A. (2020). "Varietal classification of red wine samples from four native Greek grape varieties based on volatile compound analysis, color parameters and phenolic composition”. European Food Research and Technology, 246(1), 41-53.

5. Lolis A., Badeka A.V., Kontominas, M.G. (2019). “Effect of bag-in-box packaging material on quality characteristics of extra virgin olive oil stored under household and abuse temperature conditions”. Food Packaging and Shelf Life, 21, 100368.

6. Karabagias I.K., Badeka A., Casiello G., Longobardi F., Kontominas M.G. (2019). “Rapid screening of olive oil cultivar differentiation based on selected physicochemical parameters, pigment content and fatty acid composition using advanced chemometrics”. European Food Research and Technology, 245(9), 2027-2038.

7. Tsogas A., Vatavali K., Dimitriou E., Badeka A., Kontakos S., Kontoninas M.G., (2019). “Combined effect of light salting and vacuum packaging on the microbiological, chemical, and sensory attributes of mullet fillets (Mugil cephalus) during refrigerated and frozen/refrigerated storage”. Journal of Food Processing and Preservation, 43(8), e14009.

8. Papapetros S., Louppis A., Kosma I., Kontakos S., Badeka A., Kontominas M.G., (2018). “Characterization and differentiation of botanical and geographical origin of selected popular sweet cherry cultivars grown in Greece”. Journal of Food Composition and Analysis, 72, 45-56.

9. Kosma I., Vatavali K., Kontakos S., Kontominas M., Kiritsakis A., A. Badeka, (2017). “Geographical Differentiation of Greek Extra Virgin Olive Oil from Late-Harvested Koroneiki Cultivar Fruits”. J. Am. Oil Chem. Soc., 94, 1373–1384.

10. Nikolaou C., Karabagias I.K., Gatzias I., Kontakos S., Badeka A., Kontominas M.G., (2017). “Differentiation of Fresh Greek Orange Juice of the Merlin Cultivar According to Geographical Origin Based on the Combination of Organic Acid and Sugar Content as well as Physicochemical Parameters Using Chemometrics”. Food Analytical Methods, 10, 2217–2228.

Δημοσιεύσεις: 89, Ετεροαναφορές: >2200 H factor = 28

Πρόσφατα ερευνητικά έργα και χρηματοδοτήσεις (τα τελευταία 5 χρόνια)

  1. Πρόγραμμα Επιτροπής Ερευνών, Παν/μίου Ιωαννίνων. «Παροχή τεχνικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών στη Βιομηχανία Τροφίμων και Υλικών Συσκευασίας», Ε.Υ. Επικ. Καθ. Α. Μπαδέκα
  2. ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ (ΕΠΑνΕΚ) – Δράση «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ». «Ανάδειξη τοπικών παραδοσιακών ποικιλιών και αυτοφυών οπωροφόρων δέντρων και θάμνων», Ε.Υ. Αναπλ. Καθ. Γ. Πατακιούτας, Τμήμα Γεωπονίας Παν/μίου Ιωαννίνων.
  3. Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΗΠΕΙΡΟΣ» 2014-2020. «Γεύση Ηπείρου», Συντονιστής: ANOSTRO (ΑΝΟΣΤΡΟ εκμετάλλευση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων ανώνυμη ξενοδοχειακή εμπορική εταιρεία). Συνεργαζόμενος φορέας Π.Ι., Ε.Υ. Επικ. Καθ. Α. Μπαδέκα.
  4. Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΗΠΕΙΡΟΣ» 2014-2020. «Παραγωγή νέων μεταποιημένων προϊόντων κρέατος με εφαρμογή σύγχρονων βιοτεχνολογικών μεθόδων για αύξηση των επιπέδων υγιεινού χρόνου ζωής, μικροβιολογικής ασφάλειας και διατροφικής τους αξίας», Συντονιστής: ΝΙΚ ΚΑΙ ΚΩΝ ΒΛΑΧΟΣ ΟΕ. Συνεργαζόμενος φορέας Π.Ι., Ε.Υ. Επικ. Καθ. Α. Μπαδέκα.
  5. Πρόγραμμα RESTART 2016-2020. “Cypriot Prickly Pear: characterization, differentiation of botanical and geographical origin and creating new product”, Συντονιστής MC Analysis Center ltd, Λευκωσία, Κύπρος. (υπεργολαβία Π.Ι., Εργ. Χημείας Τροφίμων, Ε.Υ. Α. Μπαδέκα)
  6. Πρόγραμμα ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 «ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ Β’ ΚΥΚΛΟΣ». «Έξυπνες και Λειτουργικές Συσκευασίες Τροφίμων με χρήση νανομελανιών οξειδίων μετάλλων ως αισθητήρες», Συντονιστής: Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής Και Λέιζερ, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), Ηράκλειο Κρήτης. Συνεργαζόμενος φορέας Π.Ι., Ε.Υ. Επικ. Καθ. Α. Μπαδέκα